Parodontose er betragtet som en almindelig tandsygdom, hvor der eksisterer en betændelsestilstand i tandkødet, fibrene ved tændernes rødder eller omkring kæbeknoglen.
Sygdommen kan komme pludseligt eller gradvist, og får man ikke behandling kan man miste flere af sine tænder, fordi knogle, væv og støttevæv i munden nedbrydes.
Hos Tandlægerne Kulturtorvet i Skanderborg instruerer vi i god mundhygiejne og gode kostvaner.
Vi yder ligeledes intensiv instruktion i, hvordan bakteriebelægningerne på tænderne skal fjernes, da den daglige, grundige hjemmehygiejne er afgørende for at behandlingen bliver effektiv mod ”de løse tænders sygdom”.
Oplever du tegn på parodontoseudvikling, er det vigtigt, du hurtigst muligt kontakter os, så vi kan rådgive og behandle effektivt.
Kontakt os på telefonnummer 86 51 10 99 eller send os en besked via kontaktformularen for den bedst mulige behandling.
Parodontose opstår, når bakterier fra madrester m.m. i en længere periode får lov at blive liggende i tandkødsranden. Her udvikler betændelsestilstanden sig, og behandles den ikke, kan det føre til parodontoseangreb.
Symptomerne er:
Bemærk dog at man sjældent konstaterer symptomerne, før betændelsestilstanden allerede er til stede. Derfor er det vigtigt at tænke i forebyggelse, opretholde en sund mundhygiejne og overholde sine tandlægebesøg som et forebyggende led.
Parodontose kan ramme alle, men symptomerne konstateres typisk på personer mellem 30 og 40 år. Personer med diabetes og knogleskørhed rammes hyppigere, ligesom livsstil kan have konsekvens. F.eks. har rygere og overvægtige større risiko for udvikling af parodontoselidelsen.
Sygdommen kan dog også være arveligt betinget, hvilket betyder forhøjet risiko, såfremt én eller begge forældre har haft den.
NB! Bemærk at der også findes en særlig ’aggressiv parodontose’, som angriber i en tidligere alder og mere koncentreret i tandsættet.
Den aggressive parodontose udvikler sig hurtigere, og bliver dermed hurtigere visuelt synbar.
Der er her behov for en meget bedre og grundig mundhygiejne samt hyppigere besøg hos tandlægen.
Fordi det kan være svært at mærke parodontosen, stilles diagnosen af tandplejeren eller tandlægen, som måler, hvor dybe dine tandkødslommer er, ligesom tandlægen vurderer evt. blødninger fra tandkødet. Tandkødslommerne vil være fordybede, fordi tanden har mistet sit fæste.
Vurderer tandlægen, at din mundhygiejne ikke er tilstrækkelig, får du nøje informationer og instrukser, som skal modvirke at sygdommen udvikler sig. Husk at sygdommen er forårsaget af vedblivende bakterier, hvorfor instruktioner og evnen til at fjerne bakteriebelægningen er alfa og omega.
Fordi din livsstil har stor indflydelse på udviklingen af parodontose, anbefaler vi desuden at stoppe rygning etc. for at undgå forværring.
Vi renser hernæst dit tandsæt grundigt, og vil indkalde dig til hyppigere kontrol og tandrensning, for at sikre parodontosen ikke udvikler sig, så du mister tænder. Vi vil typisk indkalde dig til kontrol 3-4 gange årligt.
Har du allerede mistet én eller flere tænder, kan vi erstatte med implantater, tandbro, proteser etc.
Se priser for parodontosebehandling i klinikken.
NB! Ved særligt fremskredne tilfælde eller aggressiv parodontose kan kirurgiske indgreb være nødvendige for at fjerne betændelse og skadet tandkød. Den endelige pris kan derfor være meget individuel.
Kontakt
Tandlægerne Kulturtorvet
Adelgade 85A, 2
8660 Skanderborg
CVR: 38799576
Åbningstid
Telefontid