Ligesom alle andre mennesker indtager du fødevarer og væske dagligt. Det resulterer i en helt naturlig bakteriebelægning på tænderne – det som vi kalder plak.
Når disse bakterier får tilført sukker, sker der en syredannelse. Det er denne, som er hård ved tandens emalje og langsomt slider den op.
Almindelig tandbørstning og brug af tandtråd er med til at forebygge caries, men er man ikke omhyggelig med dette, kan bakteriebelægningen få ro til at omdanne sig til syre i forbindelse med førnævnte sukkerindtag (fra f.eks. slik og sodavand).
Jo mere sukker vi indtager, jo mere næring giver vi til syredannelsen, der langsomt opløser tanden – også på trods af at emaljen er det hårdeste væv, vi har på kroppen!
Hvis du har mistanke om, at du har huller i tænderne, kan du kontakte os på telefonnummer 86 51 10 99 eller sende en besked via kontaktformularen.
Hos Tandlægerne Kulturtorvet bekæmper vi huller i tænderne og fokuserer på at informere vores patienter om forebyggelse og god mundhygiejne.
I samarbejdet mellem tandlæger og tandplejere gør vi en stor indsats for, at vores patienter har vedvarende sunde og stærke tænder.
Netop fordi dannelsen af caries forudsætter, at der både er bakterier og sukkerindtag til stede, anbefaler vi som tandlæge altid god tandhygiejne samt omtanke i forbindelse med sukkerindtag.
Det er let at tro, man straks mærker huller i tænderne. Sådan er det dog ikke nødvendigvis. Et lille hul kan være til stor gene, mens et stort hul i tanden sommetider næsten ikke giver udslag. Netop fordi vi kan have svært ved at mærke, om vi har fået huller, opdager vi dem først sent. Undlader vi vores regelmæssige tandeftersyn, opdager vi måske slet ikke hullerne, før de når ind til tandens nerve og kræver en rodbehandling!
Der er dog symptomer i forbindelse med caries, da varme og kolde drikke eller sukker- og syreholdigt mad kan give ubehag i form af smerter og irritationer.
Vi anbefaler dig at kontakte os allerede ved de første symptomer på huller i tænderne.
Ring på telefonnummer 86 51 10 99 eller send os en besked via kontaktformularen her på hjemmesiden.
Ved tidlig udvikling af caries er tandens emalje endnu ikke brudt. Derfor vil et simpelt lag lak kunne forhindre, at yderligere næring når frem til bakterierne på tanden. Ofte er det dog tilstrækkeligt at ændre sukkervaner samt børste tænderne grundigt og anvende tandtråd, hvis man ønsker at bekæmpe det begyndende hul.
Ved et lille hul er emaljen brudt og bakterierne kan nu trænge ind i selve tanden og angribe. Ved søde drikke og indtag af kold væske mærker nogle personer isninger i tænderne som et tegn på det lille hul. Behandlingen er her stadig relativ ubesværet, da fyldninger kan rette op på tandskaden.
Ved et større hul er tanden angrebet indefra, og tandens overflade er brudt. Bakterierne strømmer lettere igennem og symptomer som isninger og irritation tager til i intensitet. En fyldning vil dog stadig kunne lukke hullet og beskytte på ny.
Er hullet dybt, og er der synlig gul eller brunlig misfarvning deri, er situationen mere alvorlig. Hullet vokser hastigt og nærmer sig nerven. Det giver anledning til øget smerte og irritation ved kolde og varme drikke, sukker m.m.
Når hullet når nerven, vil der ofte blive behov for at anvende smertestillende piller, og man kan have svært ved at sove. Dette stadie kan kræve en rodbehandling, hvor tandnerven må fjernes og den ødelagte tandsubstans kræver en fyldning.
Er nerven allerede angrebet eller død, kan der opstå rodspidsbetændelse, hvilket konstateres via røntgenbilleder. Smerterne vil typisk være kraftige og en rodbehandling af flere omgange kan blive nødvendig.
Kontakt
Tandlægerne Kulturtorvet
Adelgade 85A, 2
8660 Skanderborg
CVR: 38799576
Åbningstid
Telefontid